Priprava in fotografije: Urška K.
Vsi smo po dolgi zimi dočakali prvo sveže zelenje. Po spletu,
časopisih, v oddajah … vsepovsod krožijo mnogi okusni recepti za prvo
spomladansko solato. Jaz si svojo solato rada napravim vsaj majčkeno
eksotično, ne čisto “po pravilih”. Današanja solata je mešanica klasičnega spomladanskega zelenja s kančkom sladkega in pekočega:
Sestavine:
pest regrata
pest motovilca
pest čemaža
4 dateljni (ti ustvarijo malček sladek okus in čudovito pašejo k zelenim solatam)
srednje debela rezina mladega sira (ovčjega, kozjega, kravjega …)
Namesto klasičnega olja sem za to solato uporabila svetlinovo in
laneno olje. Svetlinovo vsebuje dobre maščobe, linolensko kislino in
pomaga uravnati hormonski sistem, laneno olje pa skrbi za naš dober
imunski sistem, ohranja celične strukture, poveča nam življenjsko
energijo, hrani kožo in še in še … skratka, skupaj sta super zdrava
kombinacija.
Oljna mešanica: žlička svetlinovega in žlička lanenega olja
5 češnjevih paradižnikov (s svojim sladkastim okusom napravijo solato sveže sladko)
pest belega fižola
žlička gorčice
malo kisa oz. pol limone
2 žlici dressinga – čemaževega namaza (ta ustvarja v solati malce pekoč okus; dobro je, da čemažev namaz stoji vsaj en dan, da postane pekoč)
Za pekočo substanco lahko namesto čemaževega namaza zmešamo malo wasabija, popra, pekočo gorčico in žlico jogurta ali kefirja.
Zeleno zelenjavo nasekljamo, paradižnike razpolovimo, dateljne in sir
narežemo na košče ter vse skupaj zmešamo. Polna okusov, sočna in
slastna spomladanska solata je narejena!
Ni komentarjev:
Objavite komentar