Priprava in fotografije: Urška K.
Za praznično božično večerjo sem nepričakovano našla super in enostaven recept, ki
je božanskega okusa. Sladki okusi suhih fig se vrhunsko dopolnjujejo s slanimi okusi feta sira, dopolnjenimi s svežim okusom bučk in avokada …
Praznikov še ni konec, zatorej predstavljam super enostaven in zelo
okusen praznični recept.
Za pripravo potrebujemo okrogel pekač za torte z odstranljivim obodom.
Sestavine (potrudimo se, da uporabimo čim več domačih in/ali eko sestavin):
1 zavojček listnatega testa
2 večji bučki cukini
1 avokado
2 čebuli
velik šop blitve (lahko tudi špinače, če ti okus po blitvi ni všeč)
kokosova maščoba (ali kakovostno maslo)
1 jajce
sol
5-6 suhih fig
originalen feta sir (iz ovčjega ali kozjega mleka)
Za preliv:
1 jedilna žlica medu
1 jedilna žlica gorčice
1 jedilna žlica jabolčnega kisa (ne preveč kislega)
1 jedilna žlica olivnega olja
Na hitro (max 5 min) prepražimo na kocke narezane bučke, čebulo in
fige, začinimo s soljo. Proti koncu dodamo nasekljan avokado. Blitvo na
hitro blanširamo (10 sek), nato jo za nekaj sekund okopamo v hladni vodi
in odcedimo; listom izrežemo srčike. Listov ne režemo, temveč jih
pustimo cele.
Preliv:
v skodelico najprej dodamo gorčico, med in kis ter jih stepemo. Med stepanjem počasi dodajamo olje. Preliv je končan.
Testo
odmrznemo, lahko ga še zmrznjenega po dolžini razpolovimo (da preveč
kasneje ne nabrekne). Narežemo ga na krajše trakove, ki jih posamezno
razvaljamo, da dobimo približno 10 cm dolge in 5 cm široke trakove. Ves
pekač namažemo z maščobo. Nato posamezen trak “nalepimo” na notranji
obod, v obliki stisnjene črke S – da dobimo volančke. Pred razrezom
testa si lahko pri sebi preračunamo, koliko trakov potrebujemo, da bomo
lahko okrasili ves notranji del oboda.V skodelici stepemo jajce in
premažemo vse volančke. Preostanek jajca shranimo. Na sredino stresemo
polovico popečene zelenjave. Prelijemo s preostankom stepenega jajca.
Nanjo položimo plast z blitvo ter prelijemo s pripravljenim prelivom.
Nato napolnimo s preostankom zelenjave. Sir vzamemo v roke in ga kar z
rokami nadrobimo čez vso zgornjo površino. Dodatno lahko okrasimo pito s
suho figo, ki jo narežemo na trakce.
Pečemo cca 30-45 min na cca 200°C, oziroma dokler testo lepo ne porjavi.
Pekaču odpremo obod in pito postavimo na prazničen podstavek.
Dober tek!
*Piti lahko napravimo dno tudi iz testa – v tem primeru dno pekača
najprej zapolnimo s testom in nato nadaljujemo z zelenjavo. Vendar je v
tem primeru potrebno kupiti dodaten zavojček testa.
Ni komentarjev:
Objavite komentar