Priprava in fotografije: Urška K.
Spomladanske zavitke naročimo v kitajski in tajski restavraciji, v
prodajalni jih lahko najdemo med bio prehrano … lahko pa se spravimo k
delu in pripravimo čisto svoje spomladanske zavitke. Jaz sem
spomladanske zavitke želela pripraviti kar doma in izpadli so odlično. V
ta recept nisem vključila sojinih kalčkov – v originalnem receptu se
jih dodaja (in verjetno še marsikaj). Doda se lahko še raznorazna
zelenjava, pač po želji, kar prija. Jaz sem dodala vse tisto, za kar sem
vedela, da prija gostom in meni.
Sestavine
4 manjši korenčki ali dva srednje velika korenčka
10-12 šampinjonov
dve peti na tanke trakce narezanega kitajskega zelja
2 čebuli
2 stroka česna
1 por
1 zavitek tofuja
3 jedilne žlice sojine omake
kokosova maščoba
sol, poper
malo gorčice
sladkor
malo kisa
vlečeno testo
jajce (oz. beljak) ali za vegane: 1 jedilna žlica jedilnega škroba
Sestavine za doma narejeno testo:
moka
sol
mlačna voda
Priprava:
Če bomo doma pripravili testo, ga napravimo iz približno 350-500 g
moke. Naj bo tak, kot ga pripravljamo za kruh ali pico, torej ne preveč
suh in ne preveč lepljiv. Oblikujemo kepo, jo zavijemo v polivinilasto
vrečko ali folijo ter damo počivat v hladilnik.
Korenje očistimo in narežemo na zelo tanke paličice. Šampinjonom
olupimo vrhnjo plast (jih ne umivamo) ter jih narežemo na rezine, zelje
narežemo na tanke trakove. Čebulo, česen in por nasekljamo. Dobro je
dati vsako zelenjavo v svojo skledico (ja, saj vem, veliko posode bo
šlo), ker se zelenjava kasneje dodaja ločeno.
Korenje za 2-3 minuti blanširamo, ga damo v hladno vodo, da se
shladi, odcedimo in odstavimo v posebno skledo. V voku segrejemo
kokosovo maščobo, na hitro popražimo česen in vanj z rokami nadrobimo
tofu ter ga rahlo popečemo. Odstavimo v priročno skledo.
V vok dodamo še malo maščobe. Najprej popražimo čebulo in por, nato
na dvo ali trominutne intervale dodajamo korenje, šampinjone in kitajsko
zelje.
Napravimo sladko-kislo omako. Sladkor, sol, kis in gorčico stresemo v
skledico in stepamo, dokler ne nastane zmes. Med stepanjem počasi
dodajamo sojino omako. Napravljeno omako polijemo po zelenjavi in
premešamo. Na koncu dodamo še tofu.
Testo ločimo na več manjših kepic, iz katerih na tanko razvaljamo
pravokotnike (ali kvadrate). Če imamo kupljeno testo, si pripravimo
liste in jih narežemo na kvadrate ali pravokotnike. Pripravimo si beljak
ali škrobno vodo (v skodelici zmešamo škrob z nekaj vode). Vsak
pravokotnik obložimo z nadevom ter zgornji rob tesno zapognemo čez
nadev. Levi in desni rob zapremo podobno kot če bi delali pismo.
Premažemo z beljakom ali škrobno vodo, da testo dobro zapremo, lahko si
pomagamo tudi z vilicami.
Pripravljene zvitke ocvremo v vročem olju za približno 10 min oziroma toliko časa, da ne postanejo zlato rumeni.
Dober tek!
Ni komentarjev:
Objavite komentar