sreda, 3. oktober 2012

Sadni kolač s "čokoladnim" pivom

Priprava in fotografije: Urška K.


Tale preprost in funky recept sem odkrila po naključju od slavnega kuharja in "pâtissierja", Erica Lanlarda. Recept je tako zelo enostaven, okus pa tako zelo dober, da ga je treba deliti. :) Nekaj malenkosti je sicer spremenjenih, a rezultat je kljub temu - njami. :)

Sestavine: 
250 g suhega sadja
250 ml temnega piva
100 g moke
sladkor
lahko po želji vanilijev ekstrakt ali sladkor burbonske vanilije
začimbe - kardamom, ingver, cimet
4 žlice rožičevega prahu
1/2 temne čokolade
2 jajci
4 žlice marmelade (na primer jagodna ali marelična sta super)

Priprava:
Suho sadje stresemo v lonec in dolijemo 250 ml temnega piva; preostanek gre kuharju za boljše delo. :) Malce pokuhamo in stresemo še nasekljano čokolado.

Pečico prižgemo na 140°C.

V drugi posodi zmešamo moko, sladkor, začimbe in počasi dolivamo pokuhano zmes, tako da nastane testo; ko se malo ohladi, ubijemo še jajci in dobro premešamo.

Manjši pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo maso testa in jo razporedimo enakomerno po površini. Pečemo 1 uro 15 minut na 140°C. Po pretečenem času hladimo še približno 10 minut.

Pečen kolač preobrnemo na krožnik, marmelado pa do vročega pokuhamo v skodelici. Z vročo marmelado premažemo celoten kolač in ga nato za nekaj časa postavimo v hladilnik.

Opomba: nihče ne bo uganil, kaj je glavna sestavina kolača. :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar