torek, 14. februar 2012

Valentinovi čokoladni piškoti

Priprava in fotografije: Urška K.

Prava Valentinova sladica – zdrava, lahka in okusna


Sestavine
1/3 skodelice kokosovega olja (staljenega na sobno temperaturo, vendar ne prevročega)
½  skodelice bio sladkorja (fruktoza, javorjevega, agavinega sirupa, medu …)
1 vrečka bio vaniljevega sladkorja
ščepec soli
1 jajce
1 žlička pecilnega praška
½ skodelice 100% kakavovega prahu
1 skodelica moke (predlagam bio moko brez glutena)
cca 250 g mascarpone sira
plastična folija ali vrečka

Priprava
V večjo plastično skledo vsujemo sladkor, kosovo olje ter ščep soli ter začnemo z mešanjem. Postopoma dodajamo jajce in vanilijev sladkor. Prehodno v manjši skledi premešamo moko in kakav ter mešanico počasi dodajamo v veliko skledo ter hkrati mešamo. Vmes začnemo z dodajanjem mascarpone sira in z izmeničnim dodajanjem in mešanjem, dokler ne porabimo vsega. Mascarpone lahko popolnoma vmešamo, lahko pa ga na različnih delih pustimo nezamešanega, tako da nastanejo črno-beli piškoti. Na koncu imamo v skledi kompaktno testo, ki ga lahko mesimo z rokami.
Raztrgamo plastično vrečko ter jo ovijemo v testo (lahko tudi plastično folijo); testo zrolamo v valj, do približno 30 cm v dolžino in premera dobrih 5 – 7 cm (oziroma kako velike piškote želimo imeti – računajmo, da se med pečenjem povečajo za približno tretjino). Zavito testo damo v hladilnik, da počiva, vsaj 2 uri. Če lahko, je še bolje, da testo pustimo počivati čez noč.
Po počitku
Pečico predhodno segrejemo na 180°C in odvijemo testo iz plastičnega ovoja. Previdno narežemo na približno 1 cm debele koleščke ter jih položimo na pekač (na peki papir), približno dober cm narazen (povečajo se med pečenjem). Pečemo 10 – 15 min, oziroma dokler po vrhu ne razpokajo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar