sreda, 04. januar 2012

Spomladanski zavitki na zimski večer

Priprava in fotografije: Urška K.


Spomladanske zavitke naročimo v kitajski in tajski restavraciji, v prodajalni jih lahko najdemo med bio prehrano … lahko pa se spravimo k delu in pripravimo čisto svoje spomladanske zavitke. Jaz sem spomladanske zavitke želela pripraviti kar doma in izpadli so odlično. V ta recept nisem vključila sojinih kalčkov – v originalnem receptu se jih dodaja (in verjetno še marsikaj). Doda se lahko še raznorazna zelenjava, pač po želji, kar prija. Jaz sem dodala vse tisto, za kar sem vedela, da prija gostom in meni. :)

Sestavine
4 manjši korenčki ali dva srednje velika korenčka
10-12 šampinjonov
dve peti na tanke trakce narezanega kitajskega zelja
2 čebuli
2 stroka česna
1 por
1 zavitek tofuja
3 jedilne žlice sojine omake
kokosova maščoba
sol, poper
malo gorčice
sladkor
malo kisa
vlečeno testo
jajce (oz. beljak) ali za vegane: 1 jedilna žlica jedilnega škroba

Sestavine za doma narejeno testo:
moka
sol
mlačna voda

Priprava:
Če bomo doma pripravili testo, ga napravimo iz približno 350-500 g moke. Naj bo tak, kot ga pripravljamo za kruh ali pico, torej ne preveč suh in ne preveč lepljiv. Oblikujemo kepo, jo zavijemo v polivinilasto vrečko ali folijo ter damo počivat v hladilnik.
Korenje očistimo in narežemo na zelo tanke paličice. Šampinjonom olupimo vrhnjo plast (jih ne umivamo) ter jih narežemo na rezine, zelje narežemo na tanke trakove. Čebulo, česen in por nasekljamo. Dobro je dati vsako zelenjavo v svojo skledico (ja, saj vem, veliko posode bo šlo), ker se zelenjava kasneje dodaja ločeno.

Korenje za 2-3 minuti blanširamo, ga damo v hladno vodo, da se shladi, odcedimo in odstavimo v posebno skledo. V voku segrejemo kokosovo maščobo, na hitro popražimo česen in vanj z rokami nadrobimo tofu ter ga rahlo popečemo. Odstavimo v priročno skledo.
V vok dodamo še malo maščobe. Najprej popražimo čebulo in por, nato na dvo ali trominutne intervale dodajamo korenje, šampinjone in kitajsko zelje.

Napravimo sladko-kislo omako. Sladkor, sol, kis in gorčico stresemo v skledico in stepamo, dokler ne nastane zmes. Med stepanjem počasi dodajamo sojino omako. Napravljeno omako polijemo po zelenjavi in premešamo. Na koncu dodamo še tofu.

Testo ločimo na več manjših kepic, iz katerih na tanko razvaljamo pravokotnike (ali kvadrate).  Če imamo kupljeno testo, si pripravimo liste in jih narežemo na kvadrate ali pravokotnike. Pripravimo si beljak ali škrobno vodo (v skodelici zmešamo škrob z nekaj vode). Vsak pravokotnik obložimo z nadevom ter zgornji rob tesno zapognemo čez nadev. Levi in desni rob zapremo podobno kot če bi delali pismo. Premažemo z beljakom ali škrobno vodo, da testo dobro zapremo, lahko si pomagamo tudi z vilicami.

Pripravljene zvitke ocvremo v vročem olju za približno 10 min oziroma toliko časa, da ne postanejo zlato rumeni.
Dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar