torek, 10. april 2012

Presna borovničeva torta

Priprava in fotografije: Urška K.



Sestavine

Za »testo«:
1 vrečka eko študentske hrane (lahko tudi dateljni, suhe marelice, suhe slive, oreščki …)
4 jedilne žlice maščobe (kokosovo olje, maslo, margarina …)
Ščepec bio cimeta
Ščepec bio kurkume
4 – 6 jedilnih žlic kefirja (lahko tudi mleka)
8 jedilne žlic kakavovega prahu (lahko tudi čokolada v prahu)
2 jedilni žlici rožičevega prahu
2 jedilni žlici borovnic (kupila sem za ta namen vrečko zmrznjenih borovnic; še bolje pa seveda, če uporabite zmrznjene gozdne ali domače!)

Za premaz:
5 jedilnih žlic skute
3 jedilne žlice kefirja
5 jedilnih žlic borovnic
Jedilna žlica sladkorja
2 jedilni žlici rožičeve moke
Vse količine so približne in jih lahko prilagajate po svojemu okusu. Po želji lahko tudi dosladkate, a uporabljajte sladila, ki bodo vašemu organizmu dobro dela (javorjev sirup, fruktoza, med, kokosov sladkor …).

Priprava
Najprej pripravimo »testo«. V mešalnik z nožem stresemo vse sestavine za testo. Mešalnik naj reže toliko časa, da se napravi čvrsta masa. Če je masa preveč grudasta ali suha, dodamo še malo kefirja. Če je masa preveč vodena, dodamo še malo oreščkov.
Ko je masa pripravljena, jo stresemo na poljuben večji krožnik, lahko tudi v keramično skledo ali keramični pekač. Maso oblikujemo po želji, glede na to, kako visoko tortico želimo.
V mešalnik sedaj stresemo vse sestavine za premaz in mešamo tako dolgo, dokler se ne naredi gladka masa. Vmes lahko poskusimo in spreminjamo okus po želji. Premaz premažemo čez vso površino in ob straneh. Na koncu tortico dekoriramo z borovnicami, kokosovo moko ali celo čokoladnimi bonbončki. :)
Tortica je zelo zdrava ter energijsko bogata. Lahko se servira kot sladica, malica ali, za sladkosnedne, celo za zajtrk.

Ni komentarjev:

Objavite komentar