ponedeljek, 26. december 2011

Praznična vege pita z listnatim testom in blitvo

Priprava in fotografije: Urška K.Za praznično božično večerjo sem nepričakovano našla super in enostaven recept, ki je božanskega okusa. Sladki okusi suhih fig se vrhunsko dopolnjujejo s slanimi okusi feta sira, dopolnjenimi s svežim okusom bučk in avokada … Praznikov še ni konec, zatorej predstavljam super enostaven in zelo okusen praznični recept.

Za pripravo potrebujemo okrogel pekač za torte z odstranljivim obodom.

Sestavine (potrudimo se, da uporabimo čim več domačih in/ali eko sestavin):
1 zavojček listnatega testa
2 večji bučki cukini
1 avokado
2 čebuli
velik šop blitve (lahko tudi špinače, če ti okus po blitvi ni všeč)
kokosova maščoba (ali kakovostno maslo)
1 jajce
sol
5-6 suhih fig
originalen feta sir (iz ovčjega ali kozjega mleka)
Za preliv:
1 jedilna žlica medu
1 jedilna žlica gorčice
1 jedilna žlica jabolčnega kisa (ne preveč kislega)
1 jedilna žlica olivnega olja

Na hitro (max 5 min) prepražimo na kocke narezane bučke, čebulo in fige, začinimo s soljo. Proti koncu dodamo nasekljan avokado. Blitvo na hitro blanširamo (10 sek), nato jo za nekaj sekund okopamo v hladni vodi in odcedimo; listom izrežemo srčike. Listov ne režemo, temveč jih pustimo cele.

Preliv:
v skodelico najprej dodamo gorčico, med in kis ter jih stepemo. Med stepanjem počasi dodajamo olje. Preliv je končan.

Testo odmrznemo, lahko ga še zmrznjenega po dolžini razpolovimo (da preveč kasneje ne nabrekne). Narežemo ga na krajše trakove, ki jih posamezno razvaljamo, da dobimo približno 10 cm dolge in 5 cm široke trakove. Ves pekač namažemo z maščobo. Nato posamezen trak “nalepimo” na notranji obod, v obliki stisnjene črke S – da dobimo volančke. Pred razrezom testa si lahko pri sebi preračunamo, koliko trakov potrebujemo, da bomo lahko okrasili ves notranji del oboda.V skodelici stepemo jajce in premažemo vse volančke. Preostanek jajca shranimo. Na sredino stresemo polovico popečene zelenjave. Prelijemo s preostankom stepenega jajca. Nanjo položimo plast z blitvo ter prelijemo s pripravljenim prelivom. Nato napolnimo s preostankom zelenjave. Sir vzamemo v roke in ga kar z rokami nadrobimo čez vso zgornjo površino. Dodatno lahko okrasimo pito s suho figo, ki jo narežemo na trakce.

Pečemo cca 30-45 min na cca 200°C, oziroma dokler testo lepo ne porjavi.
Pekaču odpremo obod in pito postavimo na prazničen podstavek.
Dober tek!

*Piti lahko napravimo dno tudi iz testa – v tem primeru dno pekača najprej zapolnimo s testom in nato nadaljujemo z zelenjavo. Vendar je v tem primeru potrebno kupiti dodaten zavojček testa.


Ni komentarjev:

Objavite komentar