četrtek, 17. november 2011

Zelenjavna musaka


Priprava in fotografije: Urška K.


Ta musaka je za moj okus enostavno popolna – sestavljena je iz različnih receptov, ki sem jim dodala malo lastnega okusa. Količine sestavin so primerne za srednje debelo musako – nimam rada preveč tanke in zapečene, niti preveč debele in razkuhane musake, ravno prav mora biti, mehka in malce zapečena; nekje okrog 3 cm da je debela. Uporabljam globok keramični pekač dimenzij približno 20 x 30 cm in sestavine so spodaj podane v takšnih količinah, da lepo zapolnijo tak pekač in je končni izdelek ravno pravšnja musaka. Hja, tudi ta pravo musako narediti zna biti prava umetnost. :)

Sestavine:
4 krompirji
3 majhni paradižniki
Pol srednje bučke cukini
Majhna konzerva belega fižola
Majhna konzerva graha
1 ½ čebula
2 jedilni žlici gorčičnega olja
Ščepec kurkume
Ščepec currya
Ščepec ingverja
Cca 4 iglice rožmarina
Jedilna žlica paradižnikove omake
½ dcl jušne osnove
Jedilna žlica sojine omake
Ščepec sladkorja
Ščepec soli
Ščepec popra

Bešamel preliv:
2 jajci
1 dcl mastnega kefirja
3 žlice moke

Postopek:
Neolupljen krompir kuhamo cca 10 – 15 min (ni potrebno, da čisto do mehkega). V večji ponvi prepražimo čebulo in vanjo dodamo nasekljane paradižnike, bučko, fižol in grah. Dodamo začimbe, sojino in paradižnikovo omako, zalijemo z jušno osnovo in dušimo 10 – 15 min. Ko je krompir kuhan, ga olupimo in narežemo na rezine. Pekač namažemo z maščobo in položimo plast krompirja, nato plast zelenjave, tako do vrha. Na vrhu prelijemo z bešamelom. Pečemo približno 30 min na 180°C, oziroma dokler se vrhnja plast zlato ne zapeče.
Dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar