ponedeljek, 30. julij 2012

Pirin kruh s črnim sezamom

Priprava in fotografije: Urška K.


Na kratko o črnem sezamu
Črni sezam ima bogato hranilno vrednost; njegova največji adut je obilje kalcija – tako se je že v tradicionalni kitajski in indijski medicini uporabljal kot zdravilo za krhke kosti; poleg kalcija je bogat z beljakovinami, maščobami, balastnimi snovmi, natrijem, fosforjem, železom, cinkom … Koristen je torej pri izgradnji kosti in tvorbi hrustanca, krepi kožo, nohte, lase in tkiva. Še posebej je priporočljiv v jeseni in pozimi, saj energizira jetra in ledvice. No, ker sem ga ravno pred kratkim kupila, sem ga želela poizkusiti že kar sedaj, poleti, in odločitev je bila na pravem mestu – kruhek je bil odličen! :)
Kaj pravi o črnem sezamu ajurveda, si lahko preberete na forumu Pesem duše.

Sestavine
2 skodelici pirine moke
1 jajce
s skodelica mlačnega pirinega mleka (ali vode)
ščepec soli
ščepec sladkorja
2 jedilne žlice črnega sezama (ali drugih začimb po želji)
2 jedilni žlici olja
1 jedilna žlica pecilnega praška

Priprava
Pečico prižgemo na cca 180°C. Moko zmešamo s soljo, sladkorjem in pecilnim praškom. V sredini moke napravimo jamico in vanjo ubijemo in razvžrkljamo jajce. Iz preostalih sestavin vmesimo testo in ga oblikujemo v končno obliko. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo testo. Na 180°C pečemo 30 – 45 min oz. dokler se kruhek zlato ne zapeče.

Ni komentarjev:

Objavite komentar