torek, 31. julij 2012

Pirini rogljički z marmelado

Priprava in fotografije: Urška K.


Testo se napravi podobno kot za kruh. Odlično se podajo k zajtrku z belo kavo. :) Količine zadostujejo za približno 15 rogljičkov.

Sestavine
2 skodelici bio pirine moke
1 dcl mlačne vode ali mlačnega ovsenega mleka
1 jedilna žlica pecilnega praška
1 domače ali bio jajce
ščepec soli
2 ščepca fruktoze ali dve žlici stopljenega medu
2 žlici maščobe (maslo, kokosovo olje …)
Domača ali bio marmelada (ali drug poljuben nadev, kot na primer čokolada, orehova zmes …)

Priprava
Pečico segrejemo na 180°C. Moko zmešamo s pecilnim praškom in vanjo napravimo jamico, v kateri ubijemo in ražvrkljamo jajce. Postopoma dodajamo vse sestavine, dokler ne nastane ravno pravšnje testo – ne sme pokati in ne sme se pacati. Povaljamo ga v tanko ovalno obliko. Če želimo tanjše rogljičke, ga čisto na tanko zvaljamo, če pa želimo bolj puhaste in debelejše ga zvalamo na “normalno” tanko (meni osebno so tako ljubši). Po sredini testa napravimo vodoraven rez z nožem ter na zgornji polovici z nožem oblikujemo cikcak vzorec, tako da dobimo trikotnike. Enako storimo spodaj. Na koncu bi morali dobiti na spodnji in zgornji polovici testa cca 15 trikotnikov. Z odvečnim testom, ki smo ga dobili z rezanjem trikotnikov, oblikujemo v dodatne rogljičke. V sredino vsakega trikotnika damo pol žličke marmelade. Spodnja dva konca zavijemo navznoter (tako da zajamemo marmelado, da ne kaplja ven) in previdno povalamo navzgor, tako da dobimo tipično obliko rogljička.

Narejene rogljičke položimo v pekač s peki papirjem in pečemo na vročini 180°C približno 30 min oz. dokler niso zlato zapečeni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar