nedelja, 27. maj 2012

Zdrava jagodna marmelada

Priprava in fotografije: Urška K.



Opomba: marmelada je pasirana, džem pa vsebuje koščke sadja.

Obožujem jagode in pripravke iz jagod, no, vse sadno je zame slastno! Džeme in marmelade uporabljam pri večini sladic, zatorej te okusne ozimnice pri nas ni nikoli preveč -  Žlica marmelade lahko okusno popestri smoothie, zajtrk ali presno tortico, lahko celo priročno nadomesti sladkor.
In ker smo ravno sredi sezone jagod, objavljam recept za zelo okusen in zdrav jagodni džem, ki bo obogatil jedilnik v mrzlih dneh. Kajti ni lepšega kot sredi zime odpreti kozarček, iz katerega zadiši po rdečih jagodah in te omamen vonj popelje v čas pozne pomladi …. ;)

Sestavine za cca 8 kozarčkov po 2 dl
3 kg svežih jagod (kupite pri kmetu, v okolici, vzgojite doma …)
250 g fruktoze (ali drugega sladkorja, ki ni bel)
6 žlic limoninega soka (organsko pridelana limona)
8 – 9 steklenih kozarčkov po cca 2 dl (boljše kateri viška kot premalo)
Priporočljio: papirnate brisače, predpasnik in palični mešalnik

Priprava
Čiste kozarčke odpremo in položimo na pladenj (pokrovčkov ni treba). Pladenj damo v pečico ter segrejemo na 50°C.
Jagode očistimo zelenja, speremo pod vodo in narežemo na koščke. V večji lonec vsujemo sladkor, vlijemo limonin sok in vanj stresemo narezane jagode. Premešamo in pustimo nekaj minut, da se sladkor raztopi. Kuhamo približno 10 – 15 min in med kuhanjem redno mešamo. Jagode se v določeni meri že same začnejo pretvarjati v kašo, preostale pa pretlačimo s paličnim mešalnikom, tako da nastane groba kaša, oz. če so jagode že zelo zrele, jih lahko stlačimo kar s tlačilko za pire krompir. Meni je ljubše, da ni sama kašica, temveč da ostanejo v njej celi koščki jagod. Kakor komu odgovarja. Ko začne nastajati pena po vrhu, jo z žlico sproti odstranjujmo (baje da pena tudi povzroča kvarjenje) – pena je zelo okusna in bi jo bilo škoda vreči proč. Dajamo jo lahko posebej v kakšno skledico (lahko jo uporabimo za sladico), no, ali pa kar v usta … :) Lansko leto sem pripravila marmelado, katere nisem do konca zavrela, saj sem želela ohraniti vitamine. Malo me je skrbelo, da se marmelada ne bi pokvarila, pa so se vsi lončki obnesli. Tudi letos sem napravila enako, pa bomo videli, kako se bo obnesla letos. Poleg tega da je takšna marmelada bolj zdrava, je tudi okus bolj ohranjen in poln, v primerjavi z okusom marmelade, ki se dlje časa kuha.
Kašo še vročo napolnimo v tople kozarce, čim bolj do vrha. Zelo pomembno je, da sta pokrovček in kozarec suha. Še posebej pazljivo obrišemo do suhega zunanji in zgornji rob kozarca ter notranji rob pokrovčka. Namreč vlaga v tem delu lahko povzroči, da se marmelada pokvari. Zelo priročne pri tem opravilu so papirnate brisače, ki jih lahko po uporabi vržemo stran; sadje namreč vsebuje močna barvila, ki povzročajo težko odstranljive madeže, če umažemo krpe ali se umažemo po oblačilih (se pravi, tudi predpasnik je dobrodošel).

Napolnjene kozarčke postavimo skupaj in jih pokrijemo s servieto. Tako naj se počasi hladijo; mirno jih lahko pustimo kakšen dan. Ko so popolnoma hladni, jih pospravimo v hladen in temen prostor.
Zelo okusen je džem tudi iz drugega sadja, še posebej jagodičevja. Tudi mešana marmelada je zelo okusna, na primer pol jagod in pol črnega ribeza (njami). :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar