ponedeljek, 4. april 2011

Nekvašene štručke s semeni

Priprava in fotografije: Urška K.


 

Sestavine:

cca 1 kg moke (jaz običajno napravim mešanico: 1/2 kg pirine, 1/2 kg ajdove in včasih še malo konopljine moke)
ščepec soli
2 žlici domačih posušenih zelišč – rožmarin, bazilika, origano
3 žlice lanenih semen (lahko dodamo tudi druga semena ali oreščke, še posebej dobri kruhki so z orehi)
2 žlici kurkume v prahu
2 žlici ingverja v prahu (oboje po možnosti biološke pridelave – kupi se v vsakem hipermarketu ali eko prodajalni)
3 žlice stopljenega hladno stisnjenega deviškega kokosovega olja (kokosovo olje vsebuje zdrave maščobe, je stabilno tudi pri visokih temperaturah in ne vsebuje transmaščob, zaradi česar ne redi)
kozarec mlačne vode
če želimo, lahko dodamo kvas, ni pa nujno – tudi brez kvasa so zelo okusne in se lepo režejo

Postopek:

Pečico segrejemo na 200°C. Ta čas sestavine zamesimo v večjo skledo in po potrebi dodajamo vodo oz. moko, tako da nastane mehko testo, ki ne sme biti presuho niti se ne sme lepiti. Iz testa oblikujemo več manjših štručk (iz kg moke jih nastane približno devet).
Na pekač položimo papir za peko in nanj razvrstimo štručke. Pečemo približno slabo uro oz. dokler niso pečeni. Zobotrebec za preverjanje se v tem primeru praviloma ne obnese, zato je bolje odrezati košček ene štručke in preveriti ali je znotraj že spečena.
* Štručkam se odlično poda čemažev namaz s kefirjem, ki ga pripravimo v manj kot petih minutah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar