ponedeljek, 7. november 2011

Čičerikin pire z brokolijem

Priprava in fotografije: Urška K.


Čičerika je za vegetarijance skoraj nepogrešljiva, saj je bogat vir rastlinskih beljakovin. Ima veliko fosforja, železa, spodbuja prebavila in znižuje slab holesterol. Poleg tega uravnava hormonski sistem v telesu, kar jo naredi za dvakrat nepogrešljivo. Da je stvar še boljša, je čičerika zelo okusna, lahko prebavljiva in kombiniramo jo lahko z vsemi mogočimi jedi.

Sestavine (za cca 4 osebe)

250 g ekološke čičerike
1 srednja čebula
3 jedilne žlice eko gorčičnega olja
Slovenska morska sol
Poper
Čajna žlička sojine omake
½ dcl kefirja ali mastnega jogurta (za vegane sojine smetane)
Pest brokolija

Priprava
Čičeriko prejšnji večer namočimo v loncu in jo naslednji dan kuhamo slabo uro (oz. toliko, da je pri pokušanju mehka). Brokoli skuhamo posebej, a največ 5 min, če želimo, da ohrani v vitaminčke, barvo in teksturo.
Čebulo narežemo na koščke in jo na hitro popražimo na prej ogretem olju. Kuhano čičeriko odcedimo (lahko prihranimo nekaj tekočine od kuhanja, da jo prilijemo pireju v primeru, če bo preveč suh). K čebuli vmešamo čičeriko in ostale sestavine in pražimo približno 5 min. Kefir dodajamo glede na to, kako »pacast« pire hočemo imeti. Na koncu dodamo kuhan brokoli.
Jed je lahko postrežena kot priloga ali kot samostojna jed.
Dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar