petek, 4. november 2011

Jesenska vegetarijanska enolončnica

Priprava in fotografije: Urška K.


 
Obožujem jedi na žlico. Ni samo solata lahka hrana in ni treba, da smo po jedi samo že za na kavč. Tudi okusna enolončnica lahko okrepi telo tako, da se po kosilu počutimo čili in pripravljeni na nove podvige. In kaj je lepšega, kot napraviti enolončnico iz zadnje zelenjave, ki še vztraja na vrtu.

Sestavine (za 4 krožnike):
2 srednja krompirja
Pest kislega zelja
1 velika rdeča čebula
2 srednja paradižnika
2 stroka česna
Pest kuhanega belega fižola
Pest brokolija
Jedilna žlica gorčičnega olja (olje doda malce pikanten okus in je stabilno tudi na visokih temperaturah)
Čajna žlička paradižnikovega koncentrata
Cca 1l bio zelenjavne jušne osnove
Ščepec slovenske soli iz solin
Ščepec bio popra
1 lovorov list (lajša prebavo)
Začimbe dodajamo po želji:
Ščepec bio kurkume (nežno obarva jed, na telo deluje toplotno in uravnava hormonski sistem)
Ščepec bio koriandra / kumine / brinovih jagod (koriander deluje proti vetrovom, uravnava prebavo, prav tako kumina, brinove jagode pa prebavo pospešujejo; vse se dobro prilega zelju, ki je težje prebavljivo)
Rdeča paprika

Priprava
Čebulo in krompir olupimo, narežemo in prepražimo na predhodno segretem gorčičnem olju (najbolje v loncu, voku ali visoki ponvi). Zalijemo z jušno osnovo (lahko zalijemo z manjšo količino in jo nato po potrebi dodajamo). Paradižnik narežemo na koščke in ga dodamo. Dodamo sol, poper, paradižnikov koncentrat in ostale začimbe. Tako kuhamo približno 5 – 10 min. Na koščke narežemo brokoli, speremo kislo zelje, operemo fižol in dodamo v lonec. Na koščke narežemo tudi česen in ga dodamo. Kuhamo še približno 10 – 15 min, oziroma dokler se krompir ne skuha do mehkega. Jed je zelo gosta in je ni potrebno dodatno zgoščevati.
Dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar